Fahretdin Gözgün: “Isparta'da Lavanta Turizmini Yeniden Canlandırmalıyız”

Gözgün, lavanta yağı üretimiyle ilgili de önemli bilgiler verdi. “1 ton lavanta distilasyonundan ortalama 15-18 kilogram lavanta yağı elde ediliyor. Kuyucak bölgesinde uzun süredir yetiştirilen Lavandula intermedia çeşidi kimya endüstrisinde kullanılırken, son dönemde tıbbi değeri yüksek Lavandula angustifolia türü yeni bahçelerde yetiştirilmeye başlandı. Bu türün yağ verimi düşük olsa da ekonomik değeri oldukça yüksek” dedi.

Lavanta yağının sadece hoş bir koku olmadığını belirten Gözgün, “Lavanta kokusu ruhu dinlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sinek ve böcek gibi haşerelere karşı doğal koruma sağlar. Özellikle ‘kafur’ oranı, lavanta yağının kalitesini belirleyen en önemli unsur” ifadelerini kullandı.

Isparta’nın lavanta turizmi için altyapı, tanıtım ve festival gibi çalışmalarla güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gözgün, “Bölge sadece lavantanın değil, huzurun da başkentidir. Bu potansiyeli mutlaka değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Açıklamasının sonunda Gözgün, lavanta çekimlerinde destek veren Gülhane işletmesine teşekkür etti.