Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

15 Milyon Emekli, 15 Milyon Çalışan! Türkiye Bu Yükü Nasıl Taşıyacak?

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 15.05.2025 - 17:05, Güncelleme: 15.05.2025 - 17:05
 

15 Milyon Emekli, 15 Milyon Çalışan! Türkiye Bu Yükü Nasıl Taşıyacak?

Türkiye'de son çeyrek asırda emekli sayısında büyük bir artış yaşanırken, üretimin omurgasını oluşturan ücretli çalışan sayısındaki artış aynı oranda gerçekleşmedi. Sosyal güvenlik sistemindeki yük giderek artarken, üretmeden tüketen bir yapının alarm verdiği görülüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2001 yılında 5 milyon 603 bin 798 olan emekli sayısı, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 15 milyon 783 bin 860’a yükseldi. Bu artış, emekli sayısının son 23 yılda 2,8 katına çıktığını ortaya koyuyor. Nüfusun yaşlanması, EYT düzenlemeleri ve sosyal güvenlik politikalarının etkisiyle artan emekli sayısı, devlet bütçesi üzerindeki baskıyı da artırıyor. Çalışan Sayısı Arttı Ama Yavaş! Üretim Gücü Zayıflıyor mu? Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı ise yalnızca yıllık %2,6 oranında artarak, 2023 Mart ayında 14 milyon 839 bin 534’ten 2024 Mart ayında 15 milyon 225 bin 128’e çıktı. Çalışan sayısındaki bu sınırlı artış, emeklilik yükü artarken üretim gücünün aynı oranda büyümediğini gösteriyor. Üretmeden Tüketerek Kalkınamayız Uzmanlar, sosyal dengelerin bozulmaması ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması için üretim odaklı politikaların önceliklendirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Türkiye'nin sadece iç tüketimle değil, katma değerli üretimle kalkınabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, “Üretmeden tüketerek ülke yükselmez” mesajını yineliyor. Genç Nüfus Üretime Kazandırılmalı Genç nüfusun istihdama katılması, teknoloji ve sanayi yatırımlarının artırılması, girişimciliğin teşvik edilmesi gibi stratejik adımların atılması gerektiği ifade ediliyor. Aksi takdirde çalışan sayısı artmadan emekli nüfusun yükünün taşınamayacağı, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale geleceği belirtiliyor.
Türkiye'de son çeyrek asırda emekli sayısında büyük bir artış yaşanırken, üretimin omurgasını oluşturan ücretli çalışan sayısındaki artış aynı oranda gerçekleşmedi. Sosyal güvenlik sistemindeki yük giderek artarken, üretmeden tüketen bir yapının alarm verdiği görülüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2001 yılında 5 milyon 603 bin 798 olan emekli sayısı, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 15 milyon 783 bin 860’a yükseldi. Bu artış, emekli sayısının son 23 yılda 2,8 katına çıktığını ortaya koyuyor. Nüfusun yaşlanması, EYT düzenlemeleri ve sosyal güvenlik politikalarının etkisiyle artan emekli sayısı, devlet bütçesi üzerindeki baskıyı da artırıyor.

Çalışan Sayısı Arttı Ama Yavaş! Üretim Gücü Zayıflıyor mu?

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı ise yalnızca yıllık %2,6 oranında artarak, 2023 Mart ayında 14 milyon 839 bin 534’ten 2024 Mart ayında 15 milyon 225 bin 128’e çıktı. Çalışan sayısındaki bu sınırlı artış, emeklilik yükü artarken üretim gücünün aynı oranda büyümediğini gösteriyor.

Üretmeden Tüketerek Kalkınamayız

Uzmanlar, sosyal dengelerin bozulmaması ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması için üretim odaklı politikaların önceliklendirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Türkiye'nin sadece iç tüketimle değil, katma değerli üretimle kalkınabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, “Üretmeden tüketerek ülke yükselmez” mesajını yineliyor.

Genç Nüfus Üretime Kazandırılmalı

Genç nüfusun istihdama katılması, teknoloji ve sanayi yatırımlarının artırılması, girişimciliğin teşvik edilmesi gibi stratejik adımların atılması gerektiği ifade ediliyor. Aksi takdirde çalışan sayısı artmadan emekli nüfusun yükünün taşınamayacağı, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale geleceği belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.