Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Hayrat Yardım

Isparta Gülcülüğünde Yeni Dönem! Üreticiler Bilinçleniyor, Yeni Gül Türleri Tarlalara Geliyor

Isparta (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.10.2025 - 14:00, Güncelleme: 21.10.2025 - 14:06
 

Isparta Gülcülüğünde Yeni Dönem! Üreticiler Bilinçleniyor, Yeni Gül Türleri Tarlalara Geliyor

Isparta – Türkiye’nin gül diyarı olarak bilinen Isparta’da, gül tarımında yeni bir dönem başlıyor. Son beş yıldır yürütülen ıslah ve seleksiyon çalışmalarıyla, Rosa centifolia, Rosa alba, Kara Gül ve Rosa Radoka gibi yeni yağlık gül türleri, Isparta ve ülke tarımına kazandırılmak üzere üretime alındı.

Çalışmalar, Gül Yetiştirme Teknikleri Uzmanı Veli Erdoğdu tarafından Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleriyle birlikte yürütülüyor. Prof. Hasan Özçelik, Doç. Dr. Deniz Hazar ve Prof. Dr. Mustafa Erkan gibi değerli akademisyenlerle ortak hareket edilerek, üretimin her aşaması bilimsel temellere oturtulmuş durumda. Dikimden bakıma, aşılama tekniklerinden çeşit seçimlerine kadar tüm süreçlerde bilim ve saha tecrübesi bir araya getiriliyor. “Bilimin ışığında üretim” anlayışıyla yapılan bu çalışmalar sayesinde, Isparta’nın iklimine en uygun ve verimi yüksek türler belirlenmiş durumda. Rosa centifolia: Isparta gülünün güçlü bir varyetesi Rosa centifolia, Isparta gülüne benzeyen ancak yağ oranı, gramajı ve dayanıklılığı daha yüksek bir tür olarak öne çıkıyor. Bu özellikleriyle üreticilere hem verim artışı hem de ekonomik avantaj sağlıyor. Isparta koşullarında başarılı sonuçlar veren bu tür, gelecekte yağlık gül üretiminde güçlü bir alternatif olacak. Kara Gül: Isparta topraklarında artık yetişiyor Genellikle Şanlıurfa’nın Halfeti bölgesiyle özdeşleşen Kara Gül, yapılan ıslah ve adaptasyon çalışmaları sayesinde artık Isparta topraklarında da başarıyla yetiştiriliyor. Rengi, kokusu ve yağ kalitesiyle dikkat çeken Kara Gül, Isparta gülcülüğüne estetik ve ticari anlamda yeni bir soluk getiriyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, ''Son beş yılda, 250 dönüm Rosa centifolia, 10 dönüm Kara Gül ve 450 dönüm ıslah edildi. Isparta gülü dikimi tamamlandı. Şu anda aşı teknikleriyle verim, dayanıklılık ve yağ oranı üzerine denemeler sürüyor. Amaç; Isparta gül üretimini çeşitlendirmek, üreticilere farklı türlerde yüksek gelir fırsatları sunmak ve Türkiye’nin gül yağı pazarındaki konumunu güçlendirmek. “Biz Isparta’da gül üretimine yeni bir soluk getirmek istiyoruz. Bilimin rehberliğinde, farklı gül türleriyle hem üreticimizin kazancını hem de Isparta’nın marka değerini artıracağız.” ifadelerine yer verildi.
Isparta – Türkiye’nin gül diyarı olarak bilinen Isparta’da, gül tarımında yeni bir dönem başlıyor. Son beş yıldır yürütülen ıslah ve seleksiyon çalışmalarıyla, Rosa centifolia, Rosa alba, Kara Gül ve Rosa Radoka gibi yeni yağlık gül türleri, Isparta ve ülke tarımına kazandırılmak üzere üretime alındı.

Çalışmalar, Gül Yetiştirme Teknikleri Uzmanı Veli Erdoğdu tarafından Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleriyle birlikte yürütülüyor. Prof. Hasan Özçelik, Doç. Dr. Deniz Hazar ve Prof. Dr. Mustafa Erkan gibi değerli akademisyenlerle ortak hareket edilerek, üretimin her aşaması bilimsel temellere oturtulmuş durumda. Dikimden bakıma, aşılama tekniklerinden çeşit seçimlerine kadar tüm süreçlerde bilim ve saha tecrübesi bir araya getiriliyor.

“Bilimin ışığında üretim” anlayışıyla yapılan bu çalışmalar sayesinde, Isparta’nın iklimine en uygun ve verimi yüksek türler belirlenmiş durumda.

Rosa centifolia: Isparta gülünün güçlü bir varyetesi

Rosa centifolia, Isparta gülüne benzeyen ancak yağ oranı, gramajı ve dayanıklılığı daha yüksek bir tür olarak öne çıkıyor. Bu özellikleriyle üreticilere hem verim artışı hem de ekonomik avantaj sağlıyor. Isparta koşullarında başarılı sonuçlar veren bu tür, gelecekte yağlık gül üretiminde güçlü bir alternatif olacak.

Kara Gül: Isparta topraklarında artık yetişiyor

Genellikle Şanlıurfa’nın Halfeti bölgesiyle özdeşleşen Kara Gül, yapılan ıslah ve adaptasyon çalışmaları sayesinde artık Isparta topraklarında da başarıyla yetiştiriliyor. Rengi, kokusu ve yağ kalitesiyle dikkat çeken Kara Gül, Isparta gülcülüğüne estetik ve ticari anlamda yeni bir soluk getiriyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, ''Son beş yılda, 250 dönüm Rosa centifolia, 10 dönüm Kara Gül ve 450 dönüm ıslah edildi. Isparta gülü dikimi tamamlandı. Şu anda aşı teknikleriyle verim, dayanıklılık ve yağ oranı üzerine denemeler sürüyor. Amaç; Isparta gül üretimini çeşitlendirmek, üreticilere farklı türlerde yüksek gelir fırsatları sunmak ve Türkiye’nin gül yağı pazarındaki konumunu güçlendirmek. “Biz Isparta’da gül üretimine yeni bir soluk getirmek istiyoruz. Bilimin rehberliğinde, farklı gül türleriyle hem üreticimizin kazancını hem de Isparta’nın marka değerini artıracağız.” ifadelerine yer verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.