Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kuraklığa Karşı Milli Çözüm: Türkiye’nin Su Geleceği ISUBÜ’de Şekilleniyor

Isparta (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.05.2025 - 09:51, Güncelleme: 12.05.2025 - 09:51
 

Kuraklığa Karşı Milli Çözüm: Türkiye’nin Su Geleceği ISUBÜ’de Şekilleniyor

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Türkiye’nin su geleceğini güvence altına alacak ve kıtalar arası örnek teşkil edecek dev bir projeye imza atıyor. Teknik, akademik çalışmaları ve tüm telif hakları ISUBÜ’ye ait olacak bu projeyle, Türkiye’nin susuz kalan bölgelerine doğudan batıya su transferi hedefleniyor.

Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte Türkiye’de barajlardaki su seviyesi azalırken, birçok bölgede tarımsal sulama zorlaştı, hidroelektrik santraller çalışamaz hale geldi. Su kaynaklarına erişimin kısıtlı hale geldiği bu dönemde, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal liderliğinde başlayan bu proje, doğudan batıya cebri borularla suyun cazibe ile taşınmasını öngörüyor. TİNGADER’in önerisiyle başlayan sürece akademik destek TİNGADER Genel Başkanı’nın önerisiyle başlayan fikir, ISUBÜ’nün akademik gücüyle projeye dönüştü. Enerji tasarruflu sistemler, tünel ve kapalı boru hatlarıyla suyun verimli şekilde transferi planlanıyor. Gerekirse güneş ve rüzgâr enerjisiyle desteklenecek sistem, Türkiye’nin tarımda verimliliğini artıracak, kuruyan gölet ve göllerin yeniden canlanmasını sağlayacak. “Su akar, Türk bakar” sözü tarihe karışıyor Bu proje, Anadolu’nun bereketli topraklarına hayat suyu taşıyacak. Tarımsal üretimde artış, yer altı su seviyelerinin yükselmesi ve kırsal kalkınmanın hızlanması bekleniyor. Proje, yalnızca Türkiye için değil, su kıtlığı yaşayan ülkeler için de örnek teşkil edecek. ISUBÜ’den uluslararası düzeyde bilimsel katkı ISUBÜ, Türkiye genelinde yapılacak “SU ÇALIŞTAYI” ile bilim dünyasını bir araya getirecek. Ayrıca Haziran ayında yayımlanacak TİNGADER dergisinde projenin ayrıntıları dünya kamuoyuyla paylaşılacak. Çin örneği yol gösterici oldu Çin’in 43 şehrine su taşıyan sisteminden ilham alınarak hazırlanan proje, Türkiye'nin jeolojik avantajlarını da kullanıyor. Doğu ile batı arasındaki rakım farkı, enerji harcamadan suyun cazibeyle taşınmasına imkân tanıyor. ISUBÜ’ye ve destekçilere teşekkür TİNGADER Genel Başkanı, bu hayati projeye gönülden destek veren ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal’a ve akademik ekibe teşekkür ederek, “Bu proje, tıpkı GAP kadar önemli ve hayati. Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle Türkiye susuzluk sorununu çözebilir” dedi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Türkiye’nin su geleceğini güvence altına alacak ve kıtalar arası örnek teşkil edecek dev bir projeye imza atıyor. Teknik, akademik çalışmaları ve tüm telif hakları ISUBÜ’ye ait olacak bu projeyle, Türkiye’nin susuz kalan bölgelerine doğudan batıya su transferi hedefleniyor.

Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte Türkiye’de barajlardaki su seviyesi azalırken, birçok bölgede tarımsal sulama zorlaştı, hidroelektrik santraller çalışamaz hale geldi. Su kaynaklarına erişimin kısıtlı hale geldiği bu dönemde, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal liderliğinde başlayan bu proje, doğudan batıya cebri borularla suyun cazibe ile taşınmasını öngörüyor.

TİNGADER’in önerisiyle başlayan sürece akademik destek

TİNGADER Genel Başkanı’nın önerisiyle başlayan fikir, ISUBÜ’nün akademik gücüyle projeye dönüştü. Enerji tasarruflu sistemler, tünel ve kapalı boru hatlarıyla suyun verimli şekilde transferi planlanıyor. Gerekirse güneş ve rüzgâr enerjisiyle desteklenecek sistem, Türkiye’nin tarımda verimliliğini artıracak, kuruyan gölet ve göllerin yeniden canlanmasını sağlayacak.

“Su akar, Türk bakar” sözü tarihe karışıyor

Bu proje, Anadolu’nun bereketli topraklarına hayat suyu taşıyacak. Tarımsal üretimde artış, yer altı su seviyelerinin yükselmesi ve kırsal kalkınmanın hızlanması bekleniyor. Proje, yalnızca Türkiye için değil, su kıtlığı yaşayan ülkeler için de örnek teşkil edecek.

ISUBÜ’den uluslararası düzeyde bilimsel katkı

ISUBÜ, Türkiye genelinde yapılacak “SU ÇALIŞTAYI” ile bilim dünyasını bir araya getirecek. Ayrıca Haziran ayında yayımlanacak TİNGADER dergisinde projenin ayrıntıları dünya kamuoyuyla paylaşılacak.

Çin örneği yol gösterici oldu

Çin’in 43 şehrine su taşıyan sisteminden ilham alınarak hazırlanan proje, Türkiye'nin jeolojik avantajlarını da kullanıyor. Doğu ile batı arasındaki rakım farkı, enerji harcamadan suyun cazibeyle taşınmasına imkân tanıyor.

ISUBÜ’ye ve destekçilere teşekkür

TİNGADER Genel Başkanı, bu hayati projeye gönülden destek veren ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal’a ve akademik ekibe teşekkür ederek, “Bu proje, tıpkı GAP kadar önemli ve hayati. Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle Türkiye susuzluk sorununu çözebilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.