SDÜ Hastanesi’nden Şeker Tüketimini Azaltın Çağrısı
SDÜ Hastanesi’nden Şeker Tüketimini Azaltın Çağrısı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Nuriye Özcan Özer, “Şeker Tüketim Haftası” kapsamında önemli uyarılarda bulundu.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Nuriye Özcan Özer, “Şeker Tüketim Haftası” kapsamında önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Özcan Özer, günlük yaşamda tüketilen birçok hazır gıda ve içecekte, önerilen miktarın çok üzerinde şeker bulunduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) serbest şeker tüketiminin günlük toplam enerji alımının %10’unu geçmemesini, ideal olarak %5’in altına düşürülmesini tavsiye ettiğini söyledi. Bu miktarın yetişkinler için günlük en fazla 25 gram, yani yaklaşık 5-6 çay kaşığı şeker olduğunu ifade etti.
Aşırı şeker tüketiminin obezite, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları ve diş çürükleri gibi kronik sağlık sorunlarına zemin hazırladığını vurgulayan Özcan Özer, özellikle çocuklarda şekerli gıda ve içecek tüketiminin sınırlandırılmasının önemine değindi.
“Şeker tüketimini azaltmak, yalnızca kilo kontrolü açısından değil, genel sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin artırılması açısından kritik bir adımdır. Bu hafta vesilesiyle herkesi etiket okuma alışkanlığı kazanarak gizli şeker kaynaklarına dikkat etmeye ve daha doğal, işlenmemiş gıdaları tercih etmeye davet ediyoruz.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.