Çağımızın Hastalığı: Histeri ya da İlgi Bağımlılığı
Çağımızın Hastalığı: Histeri ya da İlgi Bağımlılığı
Akademisyen/Sosyolog Ahmet Aydın: Çağımızın Hastalığı: Histeri ya da İlgi Bağımlılığı
Akademisyen/Sosyolog Ahmet Aydın: Çağımızın Hastalığı: Histeri ya da İlgi Bağımlılığı
Histeri, aşırı duygusal ve dikkat çekici davranışlarla karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip kişiler, sürekli ilgi arayışında olabilir, onaylanma ihtiyacı hissedebilir ve duygularını dramatik bir şekilde ifade edebilirler. Bu hastalık genellikle ilişkilerde manipülatif davranışlar, değişken duygular ve aşırı duyarlılık ile kendini gösterir.
Özellikle kadınlarda yaygın olarak görünen, son yıllarda erkeklerde de azımsanmayacak şekilde görülmeye başlayan bu kişilik bozukluğu bireylerde; abartılı tavırlara, duygusal ve dramatik davranmaya sebebiyet verir. Bu bireyler renklidirler; anlattıkları öyküler ayrıntılı ve ilgi çekicidir ve konuşurken farklı kelimeler
kullanmak hoşlarına gider. Çünkü , ilgi çekme ve iyileşme arayışı bu kişilik bozukluğu olanlarda belirgindir. Hatta zaman zaman ilgi çekmek için ağlama nöbetlerine girerler. Duygu ve düşüncelerini karşısındakine abartarak aktarırlar.
Histeri; yoğun hisler, taşkın davranışlar, aşırı tepkiler, ani zihinsel ve fiziksel değişimler şeklinde kendini gösteren nevrotik bir durumdur. ilk isimlendireni Hipokrat olup, kökeni Yunanca hysterikos kelimesidir. Kişi anormal tavırlar sergilese bile, bunun herkeste görülebileceğini düşündüğünden, normal olduğu kanısını benimser ve hasta olduğunun farkına varmaz. Daha ileriki safhalarda ise uyurgezerlik, teşhircilik, kleptomani gibi farklı davranış bozuklukları görülebilir.
Histerik kişilik bozukluğuna sahip kimseler ilgi odağı olmak isterler. İlgi kendilerinden başkasına kaydığı zaman abartılı davranışlar sergilemekten çekinmezler. Histerinin bir başka boyutu ise kitlesel histeri olup, abartılan tepkilerin bireyseli aşıp toplu olarak sergilenmesidir. Grup, kendisini etkileyen olayları abartılı bir atmosfer içinde algılar. Yoğun duygulanımla birlikte aşırı tepki ve taşkın davranışlarda kollektif olarak bulunur.
İlk çağlardan histerik davranış bozukluğu olarak ortaya çıkan histeri, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medyanın da etkisiyle zirveye ulaştı ve ilgi bağımlılığına dönüştü. Özellikle ergenlik döneminden itibaren gençlerin kendilerini topluma kabul ettirebilmek, birey olarak var olduğunu ispat edebilmek için histerik davranışlar sergilemektedirler. Çevrenin dikkatini üzerlerine çekebilmek adına çılgınca hareketlerle uçuk kaçık davranışlar gösterirler. Sosyal Medya'da beğenilip ilgi gördükçe uç davranışların dozu artar, yaptığı eylemlerde ahlaki açıdan sınır tanımazlar.
Bu davranış bozukluğunun başlıca belirtileri ise;
1-Dikkat çekme isteğiyle ortaya çıkan aşırı dramatik davranışlar
2-Başkalarından onay alma ihtiyacı nedeniyle sürekli ilgi arayışı
3-Kendini başkalarına beğendirme arzusuyla uygunsuz şekilde baştan çıkarıcı davranışlar
4-Yüzeysel ve hızla değişen duygular nedeniyle tutarsızlık
5-Başkalarının fikirlerinden kolayca etkilenme eğilimi
5-Fiziksel görünüşe aşırı önem verme ve bununla ilgili kaygılar
6-İlişkilerde derinlik eksikliği nedeniyle başkalarıyla yüzeysel bağlantılar kurma,
Toplumsal hayat içerisinde her geçen gün sayıları oldukça artmakta, konuşmada, giyinmede, yeme içme de, israfta sınır tanımayan, kural nedir bilmeyen ve sosyal medyada görünür olmasıyla birlikte sayıları oldukça fazla olan kitleler ortaya çıkmakta. Her şeylerini ulu orta ortaya saçan histerik vakalar, önlem alınmazsa zaman içerisinde önlenemez boyutlara ulaşacak ve toplumsal yapının fay hatlarında ciddi kaymaların yaşanmasına sebep olacaktır. Bu kaymalar neticesinde ortaya çıkacak toplumsal depremin şiddetinin büyüklüğünü hesap etmeyi bir kenara bırakın, yeni bir temiz toplum yapısı inşaa edebilmenin maliyetini siz düşünün. Ya da inşaa edebilmek mümkün mü? Bir düşünün.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.