Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Hayrat Yardım

Eğirdir’de Su Krizi Tarımı Yeniden Şekillendiriyor! Elmanın Yerini Sarımsak mı Alacak?

İlçe Haberleri (Web Sitesi) - Web Sitesi | 01.11.2025 - 10:35, Güncelleme: 01.11.2025 - 10:35
 

Eğirdir’de Su Krizi Tarımı Yeniden Şekillendiriyor! Elmanın Yerini Sarımsak mı Alacak?

Eğirdir Gölü’nde her geçen gün azalan su seviyesi, bölgedeki tarım dengesini kökten değiştirmeye başladı. Elma üretiminin geleceği belirsizliğe sürüklenirken, tarımla uğraşan üreticiler susuz tarıma dayalı alternatif ürün arayışına yöneldi.

Bu kapsamda Isparta’nın sevilen iş insanı ve siyasetçilerinden Fahretdin Gözgün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Eğirdir eski Belediye Başkanı ve proje insanı Veli Gök ile bir araya geldiklerini duyurdu. Gözgün, “Isparta’mızın misafir odası olan, turizmi ve tarımıyla öne çıkan Eğirdir için Veli Gök başkanımızla bir araya geldik. Eğirdir Gölü’nü korumak adına su tüketimi en az olan tarımsal ürünlerle tarımsal ekonomiyi yeniden dizayn edebilir miyiz, bunu değerlendirdik. Başkanımıza teşekkür ediyor, bereketli hasatlar diliyoruz.” dedi. Göl Kuruyor, Tarım Değişiyor Eğirdir Gölü’ndeki su kaybının hızla artması, özellikle elma üreticilerini zor durumda bırakıyor. Gözgün, bu noktada suyu az tüketen ama getirisi yüksek ürünlerin bölge için yeni bir umut olabileceğini belirtti. Gözgün’den 2025 Sarımsak Üretimi Analizi Gözgün, yaptığı detaylı hesaplamada sarımsak üretiminin 2025 yılı için son derece kârlı bir seçenek olduğunu ifade etti. Yapılan hesaplara göre; arazi hazırlığı: 5.000 TL, tohum: 240 kg × 150 TL = 36.000 TL, ekim işçiliği: 22.500 TL, ot temizliği ve çapa: 22.500 TL, söküm işçiliği: 22.500 TL, bağlama işçiliği: 22.500 TL, ilaç ve gübre: 5.000 TL. Toplam maliyet: 136.000 TL Dekar başına ortalama 2.000 kg verim ve 150 TL satış fiyatı ile 300.000 TL ciro elde edilebileceğini belirten Gözgün, 131.200 TL net kâr öngördü. Gözgün, “Sarımsak, hem yurt içi hem yurt dışı pazarda güçlü bir talebe sahip. Eğirdir gibi su kaynaklarının azaldığı bölgelerde tarımın geleceği bu tür ürünlerde olabilir.” ifadelerini kullandı. Yeni Dönem: Suya Değil, Akla Dayalı Tarım Uzmanlar da su tüketimi düşük ürünlere yönelmenin sadece ekonomik değil, çevresel bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Gözgün’ün ortaya koyduğu sarımsak örneği, bölge çiftçisine karlılığı yüksek, sürdürülebilir bir alternatif sundu.
Eğirdir Gölü’nde her geçen gün azalan su seviyesi, bölgedeki tarım dengesini kökten değiştirmeye başladı. Elma üretiminin geleceği belirsizliğe sürüklenirken, tarımla uğraşan üreticiler susuz tarıma dayalı alternatif ürün arayışına yöneldi.

Bu kapsamda Isparta’nın sevilen iş insanı ve siyasetçilerinden Fahretdin Gözgün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Eğirdir eski Belediye Başkanı ve proje insanı Veli Gök ile bir araya geldiklerini duyurdu. Gözgün, “Isparta’mızın misafir odası olan, turizmi ve tarımıyla öne çıkan Eğirdir için Veli Gök başkanımızla bir araya geldik. Eğirdir Gölü’nü korumak adına su tüketimi en az olan tarımsal ürünlerle tarımsal ekonomiyi yeniden dizayn edebilir miyiz, bunu değerlendirdik. Başkanımıza teşekkür ediyor, bereketli hasatlar diliyoruz.” dedi.

Göl Kuruyor, Tarım Değişiyor

Eğirdir Gölü’ndeki su kaybının hızla artması, özellikle elma üreticilerini zor durumda bırakıyor. Gözgün, bu noktada suyu az tüketen ama getirisi yüksek ürünlerin bölge için yeni bir umut olabileceğini belirtti.

Gözgün’den 2025 Sarımsak Üretimi Analizi

Gözgün, yaptığı detaylı hesaplamada sarımsak üretiminin 2025 yılı için son derece kârlı bir seçenek olduğunu ifade etti. Yapılan hesaplara göre; arazi hazırlığı: 5.000 TL, tohum: 240 kg × 150 TL = 36.000 TL, ekim işçiliği: 22.500 TL, ot temizliği ve çapa: 22.500 TL, söküm işçiliği: 22.500 TL, bağlama işçiliği: 22.500 TL, ilaç ve gübre: 5.000 TL. Toplam maliyet: 136.000 TL

Dekar başına ortalama 2.000 kg verim ve 150 TL satış fiyatı ile 300.000 TL ciro elde edilebileceğini belirten Gözgün, 131.200 TL net kâr öngördü.

Gözgün, “Sarımsak, hem yurt içi hem yurt dışı pazarda güçlü bir talebe sahip. Eğirdir gibi su kaynaklarının azaldığı bölgelerde tarımın geleceği bu tür ürünlerde olabilir.” ifadelerini kullandı.

Yeni Dönem: Suya Değil, Akla Dayalı Tarım

Uzmanlar da su tüketimi düşük ürünlere yönelmenin sadece ekonomik değil, çevresel bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Gözgün’ün ortaya koyduğu sarımsak örneği, bölge çiftçisine karlılığı yüksek, sürdürülebilir bir alternatif sundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.