Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Müslümanların Tuttuğu İlk Oruç! Âşûrâ Günü’nün Anlamı ve Önemi

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.07.2025 - 10:57, Güncelleme: 05.07.2025 - 10:57
 

Müslümanların Tuttuğu İlk Oruç! Âşûrâ Günü’nün Anlamı ve Önemi

İslam tarihinde önemli bir yeri olan Âşûrâ Günü(10 Muharrem 1447 / 5 Temmuz 2025), bu yıl 5 Temmuz 2025 Cumartesi gününe denk geliyor. Hicrî takvimin Muharrem ayının onuncu günü olan bu özel zaman dilimi, hem tarihi olaylar hem de dini pratikler açısından büyük anlam taşıyor.

“Âşûrâ” kelimesi Arapça’da “on” anlamına gelen “aşr” kökünden türemiştir ve Muharrem’in 10. günü anlamına gelir. Bu gün, peygamberlerin dualarının kabul olduğu, birçok kurtuluşun ve helakın yaşandığı rivayet edilen mübarek bir gündür. İslâm'da İlk Oruç: Âşûrâ Orucu Hz. Muhammed (sas) Medine’ye hicret ettiğinde Yahudilerin Âşûrâ günü oruç tuttuğunu gördü. Sebebini sorduğunda, Hz. Musa’nın (as) ve İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden bu günde kurtulduğu için oruç tuttuklarını öğrendi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: “Biz Musa’ya sizden daha yakınız.” ve Müslümanlara bu günde oruç tutmalarını tavsiye etti. (Müslim, Sıyâm, 128) Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ orucu isteğe bağlı hale geldi. Yahudilere benzememek adına, 9-10 veya 10-11 Muharrem günlerinde oruç tutulması tavsiye edildi. Hadislerde, bu orucun bir önceki yılın günahlarına kefaret olacağı müjdelenmiştir. Tarihten Bir Not: Nuh’un Gemisi ve Aşure Tatlısı Rivayete göre Hz. Nûh’un (as) gemisi, Cûdî Dağı’na Âşûrâ günü oturmuştur. Gemide kalan son malzemelerle bir yiyecek hazırlanmış ve bu yemek daha sonra aşure tatlısı olarak halk arasında gelenek hâline gelmiştir. Bugün Anadolu’da bu gelenek hâlâ sürdürülmekte, aşureler pişirilip komşularla paylaşılmaktadır. Bir Hüzün Günü: Kerbelâ Âşûrâ Günü aynı zamanda, Hz. Peygamber’in torunu Hz. Hüseyin (ra) ve 70’ten fazla yakınının Kerbelâ’da şehit edildiği gündür. Bu yönüyle, Âşûrâ Günü Müslümanlar için bir tefekkür, yas ve ibadet günüdür. Sonuç olarak Âşûrâ Günü, hem bir şükür hem de bir hüzün günüdür. Oruç, dua, paylaşma ve geçmişi anma günü olan bu mübarek vakit, Müslümanların inancını ve kardeşliğini pekiştiren önemli bir zaman dilimidir. Allah tutulan oruçları, edilen duaları kabul eylesin.
İslam tarihinde önemli bir yeri olan Âşûrâ Günü(10 Muharrem 1447 / 5 Temmuz 2025), bu yıl 5 Temmuz 2025 Cumartesi gününe denk geliyor. Hicrî takvimin Muharrem ayının onuncu günü olan bu özel zaman dilimi, hem tarihi olaylar hem de dini pratikler açısından büyük anlam taşıyor.

“Âşûrâ” kelimesi Arapça’da “on” anlamına gelen “aşr” kökünden türemiştir ve Muharrem’in 10. günü anlamına gelir. Bu gün, peygamberlerin dualarının kabul olduğu, birçok kurtuluşun ve helakın yaşandığı rivayet edilen mübarek bir gündür.

İslâm'da İlk Oruç: Âşûrâ Orucu

Hz. Muhammed (sas) Medine’ye hicret ettiğinde Yahudilerin Âşûrâ günü oruç tuttuğunu gördü. Sebebini sorduğunda, Hz. Musa’nın (as) ve İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden bu günde kurtulduğu için oruç tuttuklarını öğrendi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu:

“Biz Musa’ya sizden daha yakınız.” ve Müslümanlara bu günde oruç tutmalarını tavsiye etti. (Müslim, Sıyâm, 128)

Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ orucu isteğe bağlı hale geldi. Yahudilere benzememek adına, 9-10 veya 10-11 Muharrem günlerinde oruç tutulması tavsiye edildi. Hadislerde, bu orucun bir önceki yılın günahlarına kefaret olacağı müjdelenmiştir.

Tarihten Bir Not: Nuh’un Gemisi ve Aşure Tatlısı

Rivayete göre Hz. Nûh’un (as) gemisi, Cûdî Dağı’na Âşûrâ günü oturmuştur. Gemide kalan son malzemelerle bir yiyecek hazırlanmış ve bu yemek daha sonra aşure tatlısı olarak halk arasında gelenek hâline gelmiştir.

Bugün Anadolu’da bu gelenek hâlâ sürdürülmekte, aşureler pişirilip komşularla paylaşılmaktadır.

Bir Hüzün Günü: Kerbelâ

Âşûrâ Günü aynı zamanda, Hz. Peygamber’in torunu Hz. Hüseyin (ra) ve 70’ten fazla yakınının Kerbelâ’da şehit edildiği gündür. Bu yönüyle, Âşûrâ Günü Müslümanlar için bir tefekkür, yas ve ibadet günüdür.

Sonuç olarak Âşûrâ Günü, hem bir şükür hem de bir hüzün günüdür. Oruç, dua, paylaşma ve geçmişi anma günü olan bu mübarek vakit, Müslümanların inancını ve kardeşliğini pekiştiren önemli bir zaman dilimidir.

Allah tutulan oruçları, edilen duaları kabul eylesin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.